Состојки:
За бомбиците:
100 г урми, најдобро свежи
100 г мелени бадеми
100 г ореви или лешници
30 г кокос
3 лажички мелен рогач
Пола лажичка цимет
Лажичка екстракт од ванила
1 поголема зрела банана
За декорација:
Кокос или мелени бадеми
Приготвување:
- Ситно исечкајте ги урмите, а доколку се свежи можете и да ги испасирате со вилушка.
- Лешниците и оревите исечкајте ги на крупно и со вилушка испасирајте ја бананата.
- Измешајте ги најпрвин сите суви состојки (мелените и исечканите јаткасти плодови, кокосот, рогачот и циметот), а потоа додадете ги бананата, урмите и екстрактот од ванила.
- Се измешајте додека не се добие смеса од која може да се направат бомбици. Во зависност од големината на бананата и сочноста на урмите, можеби ќе биде потребно да се додаде уште кокос или бадеми, или пак уште суво овошје или лажичка вода.
- Бомбиците извалкајте ги во кокос или во мелени бадеми и оставете ги во фрижидер да се стегнат.