Состојки:
За песто од спанаќ:
30 г спанаќ
1 лажица маслиново масло
2 лажици ореви
2 лажици пармезан
Прстофат сол и црн пипер
За сендвичот:
4 парчиња леб
Путер
6 парчиња чадена гауда
15 г спанаќ
Песто од спанаќ
Приготвување:
Во блендер ставете ги сите состојки за песто и мелете сѐ додека не добиете убав намаз.
Намачкајте ги парчињата леб од едната страна со путер, а од другата со 2 лажици песто од спанаќ.
На пестото ставете 2 парчиња гауда, додадете пола од одвоениот спанаќ, прекријте со парче гауда и потоа со уште една кришка леб такашто страната со путерот да биде однадвор.
На тавата која ќе ја загреете на средна температура, ставете ги сендвичите и печете ги околу 3 до 5 минути, односно, додека долната страна не се запече. Внимавајте да не ви загори, но секако почекајте додека кашкавалот не почне да се топи. Свртете ги сендвичите и печете уште 1 до 2 минути, тргнете од огнот, расечете ги сендвичите и послужете.