Јачменот во комбинација со наут и рукола е салата која е перфектна дури и како цел оброк доколку не сте премногу гладни.
Состојки:
1/2 чаша јачмен
4 лажици маслиново масло или повеќе, по вкус
5 големи моркови
1 лажиче ким, плус за попрскување
1/4 чаша ф’стаци
1 чаша варен наут
4 млади кромидчиња
1/4 чаша сечкано свежо нане
2 лажички сок од лимон или повеќе, по вкус
4 чаши рукола
Приготвување:
- Во 4 чаши зовриена вода варете го јачменот околу 20 минути. Исплакнете го со студена вода и оставете го настрана.
2. Загрејте 2 лажици маслиново масло во голема тава на средна температура. Додадете ги исечканите моркови и кимот, и промешајте. Гответе 10 минути, мешајќи повремено, или додека морковите не омекнат. Додадете ги ф’стаците и гответе 2 до 3 минути.
3. Префрлете ги состојките во голем сад и додадете ги јачменот, наутот, исечканите зелени кромидчиња, нане, лимонов сок и останатите 2 лажици маслиново масло. Зачинете со сол и бибер.
4. Оставете ја салатата во фрижидер барем 2 часа пред да ја послужите.