Состојки за тестото:
250 г брашно
1 јајце
2 лажици шеќер
Прстофат сол
2-3 лажици млеко
Состојки за филот:
500 г овча урда
130 г шеќер
3 жолчки
3-4 лажици брашно
1 голем лимон
Шеќер во прав за декорација
Приготвување:
Сите состојки нека бидат на собна температура. Замесете тесто од сите состојки сѐ додека не престане да се лепи за прстите.
Поделете го тестото на 2 или 3 топчиња и оставете ги накусо да се одморат.
Во меѓувреме направете ја смесата за филот.
Урдата измешајте ја накратко со миксер. Жолчките измешајте ги заедно со шеќерот, додадете ја урдата, брашното и сокот од лимон. Соединете ги сите состојки во компактен крем.
Расукајте го тестото во круг. Премачкајте ги порцеланските тави за печење со путер и ставете го тестото кое треба да е 2-3 цм пошироки од работ на садот.
Ставете од филот врз тестото и преклопете ги рабовите за да не истече филот при печењето.
Печете околу 50 минути на 180°C. Откако малку ќе се олади колачот, поросете шеќер во прав.