Ова е всушност поедноставна верзија, а и поздрава, на помфрит заради кој нема да трошите пола литар зејтин, ниту пак ќе јадете мрсни компирчиња. А и полесно е
Состојки:
3 големи компири
5 чешниња лук
30 мл зејтин
Сол, црн пипер
30 г пармезан
Исечкан свеж магдонос
Приготвување:
Лукчето згмечете го и помешајте го со масло
Загрејте ја рерната на 220 степени. На тепсијата ставете хартија за печење
Исечете ги компирите не долги тенки стапчиња и ставете ги на хартиени салфети за да се впие водата
Распоредете ги компирчињата на тепсијата и прелејте ги со мешавината на масло и лук, зачинете и ставете ги да се печат. По десет минути измешајте ги и печете ги додека не добијат златеста боја. Извадете ги од рерна и поросете ги со пармезан.
Фото: Pixabey