Пилешко филе со портокали и мед

0
464

Портокалите одат одлично со пилешко месо

Piletina s kumkvatom i medom
Состојки:

2 парчиња пилешко филе

сол, бибер

1 лажица масло

1 црвен кромид

1 лажичка рум, џин, бренд или нешто слично

1 лажица мед

200 мл пилешка супа

2 парчиња ѕвездест анасон

1 лажица путер

2 портокали

 

Приготвување:

1. Сварете го пилешкото филе во солена вода и зачувајте ја супата. Пилето пропржете го на жежок зејтин и извадете го во чинија.

2. Пропржете го кромидот, додадете лажичка бренди и почекајте да испари па додадете ги парчињата портокал, медот, анасонот и супата. Вратете го месото во тавата и оставете да се вари 10-тина минути.

3. Извадете го пилешкото, а во сосот додадете путер па прелејте го месото.