Портокалите одат одлично со пилешко месо
Состојки:
2 парчиња пилешко филе
сол, бибер
1 лажица масло
1 црвен кромид
1 лажичка рум, џин, бренд или нешто слично
1 лажица мед
200 мл пилешка супа
2 парчиња ѕвездест анасон
1 лажица путер
2 портокали
Приготвување:
1. Сварете го пилешкото филе во солена вода и зачувајте ја супата. Пилето пропржете го на жежок зејтин и извадете го во чинија.
2. Пропржете го кромидот, додадете лажичка бренди и почекајте да испари па додадете ги парчињата портокал, медот, анасонот и супата. Вратете го месото во тавата и оставете да се вари 10-тина минути.
3. Извадете го пилешкото, а во сосот додадете путер па прелејте го месото.