Состојки:
1 кг зрели долгнавести меснати домати
170 г кафеав шеќер
1 лажичка сол
1 лажичка мелен ѓумбир
1 лажичка мелен ким
½ лажичка чили во прав
½ лажичка млен црн пипер
¼ лажичка мелен бел пипер
1 лажичка здробена сушена црвена пиперка
½ лажичка мелен цимет
¼ лажичка мелени каранфилчиња
2 лажици свежо цеден сок од лимон
1 пакетче средство за подготвување џем
Приготвување:
- Исчистете ги доматите од семките и лушпите и исечете ги. Ставете ги во тенџере сите состојки освен сокот од лимон (средството за подготвување на џем претходно помешајте го со шеќерот).
- Ставете го тенџерето на рингла, на средна температура и варете 60 – 80 минути додека смесата не се згусне. Потоа помешајте го и сокот од лимон и почекајте смесата повторно да се загрее.
- Ставете го пекмезот во врели стерилизирани стаклени тегли, добро затворете ги и оставете да се оладат.