Состојки:
1 шолја шеќер во прав
1 1/2 лажичка густин
4 белки
1 лажичка бел вински оцет
1/2 шолја путер од кикирики
1 шолја павлака за шлаг
1 лажичка ванила
250 г свежи јагоди исечени на половинки
Приготвување:
- Загрејте ја рерната на 135 степени
- Подгответе го садот за печење и обложете го со хартија
- Помешајте ги шеќерот и густинот
- Мешајте ги со миксер белките и оцетот додека не добиете пенлива смеса која полека се зацврстува; постепено додавајте ја смесата од шеќер и густин, постојано мешајќи околу 3 минути додека не се добие цврст снег.
- Нежно со шпатула додадете го путерот од кикирики и се заедно ставете во сад за печење со размер од 18 цм и се пече во загреана рерна 1 час и 15 минути, додека горниот дел не стане сув и не добие по малку златна боја.
- Печената торта целосно оладете ја на собна температура па послужете ја со јагоди.