Состојки:
100 г пармезан
350 г маскарпоне (можете да пробате и со урда)
2 јајца
300 г обично брашно
Мајчина душица
Сол, црн пипер
Маслиново масло
Путер
За пестото:
Пармезан
Маслиново масло
Пињоли
Китка свеж босилек
Рукола
Приготвување:
- Изрендајте го пармезанот и ставете го во сад. Додадете ги сирењето и јајцата, брашното, мајчина душица, сол и црн пипер.
- Измешајте и ставете ја смесата на маса. Направете топче и поделете го на три дела, а од нив направите колбаси и исечете ги во форма на њоки.
- Пржете ги на маслиново масло 2-3 минути од секоја страна. На крајот додадете им малку путер.
- За пестото ставете малку пармезан и маслиново масло во блендер. Додадете ги пињолите и босилекот. Се измешајте и со смесата прелијте ги њоките. На крајот можете да додадете свежа рукола и се заедно да измешате.