Се подготвуваат едноставно, но бататот им дава еден сосема поинаков вкус
Состојки:
1 кг батат
200 г урда
Шолја пармезан
2 лажици кафеав шеќер
2 лажички сол + 2
1/2 лажичка мускатно оревче
2 и 2/4 шолји брашно
Шолја путер
Приготвување:
- Испечете ги компирите во рерна, а потоа оставете ги да се оладат и згмечете ги па додадете ги урдата, пармезанот, кафеавиот шеќер, две лажички сол и мускатно оревче.
- Додадете го брашното и замесете тесто. Поделете го на шест делови кои ќе ги завиткате во ролни и ќе ги исечете на помали парчиња.
- Во голем лонец со вода додадете две лажички сол и варете ги додена не испливаат на површината.
- Стопете путер во тава па додадете ги њоките и пржете ги околу пет минути. Можете да ги комбинирате со најразлични сосови, по ваш вкус.