Шкето е специјалитет кој има значајно место во македонската кујна, но и специфичен вкус, бидејки се прави со јагнешко месо. Ова е стар македонски традиционален рецепт, кој датира од многу одамна , а го приготвувале нашите мајки и баби. Ние го испробавме кај госпоѓа Зорица која го направи со месо од јагнешка глава.
Состојки:
Јагнешка глава или 1/2 килограм јагнешко месо
5 китки свеж магдонос,
сол по вкус, црвен пипер
1–2 лажици брашно
Приготвување:
Месото се вари, се додаваат 5 китки исечкан свеж магдонос, се зачинува по вкус и се вари заедно уште десетина минути.
Веќе приготвеното шкето се трга од оган и се додава запршка од една –две лажици брашно и малку вода со постојано мешање. Се служи топло.