Состојки:
200 г темно чоколадо (по можност 70% какао)
6 лажици несолен путер
6 големи јајца
¼ чаша плус 3 лажици шеќер
За полнењето:
Полнењето и монтажа
1 чаша ладна слатка павлака
3 лажици шеќер
1 лажица какао во прав
Ви требаат и 8 садови за мус
Приготвување:
- Стопете ги чоколадото и путерот на пареа, измешајте ги убаво и оставете ги настрана.
- Со миксер мешајте ги жолчките од јајцата со ¼ чаша шеќер околу 5 минути.
- Во друг сад мешајте ги белките со останатите 3 лажици шеќер околу 3 минути.
- Со голема шпатула нежно помешајте ја смесата од жолчки во смесата од чоколадо и путер почнувајќи од средината кон краевите на садот, а кога ќе престанат да се гледаат линии и смесата ќе се соедини, додадете ја полека и смесата од белки, вртејќи го садот полека во насока на додавањето на смесата за да не се изгуби од волуменот.
- Поделете ја смесата во 8 садови, измазнете ја површината и ладете ја најмалку 4 часа.
Напомена: Мусот можете да го приготвите и 4 дена претходно. Чувајте го покриен и ладен.
- Непосредно пред послужувањето помешајте ги павлаката и шеќерот во среден сад и ставете во секој од осумте садови па поросете со какао прав.