Кростата со праски

Крцкаво-овошната комбинација со праски е совршен летен десерт

0
250

Кростатата е изворен италијански деликатес од лесно тесто и овошје кое е едноставно и вкусно. Само со една кора која се приготвува многу лесно и со додаток на малку сезонско овошје добивате извонреден десерт.

Состојки:

За тестото:

1 дцл вода

250 г брашно

Прстофат сол

170 г путер

За филот:

4 праски

2 лажици кафеав шеќер

1 слатка павлака

Приготвување:

Помешајте ги брашното и солта, со вилушка згемечете го путерот во брашното и постепено додавајте вода. Ќе добиететрошлива, леплива смеса. Завиткајте ја во проѕирна фолија во форма на топка и добро притиснете за да може потоа полесно да го расукате тестото. Оставете ја во фрижидер барем половина час.

Праските исечете ги на кришки и поросете ги со шеќер.

Тестото расукајте го во форма на калапот во кој ќе го печете, а дното избоцкајте го со вилушка на неколку места, па наредете ги одозгора праските.

Печете во загреана рерна на 180°C околу 40 минути. Послужете со слатка павлака.