Брокулите се намирници кои ги има во речиси секој период од годината, свежа или замрзната, а богати се со антиоксиданси, витамини и минерали. Со само 34 калории во 100 грама, тие се идеален диетален зеленчук, полни со витамин Ц, витамин А, рибофлавин, калциум, магнезиум, железо, фосфор и калиум.
Само внимателно одберете го зеленчукот: брокулата мора да има затворени зелени цветови. Свежата брокула можете да ја чувате во фрижидер до четири дена, да не ја изгуби свежината. За крем супа можете да користите и смрзнат зеленчук. За приготвување на ова здраво јадење ви се потребни околу 30 минути.
Состојки:
½ кг брокули
1 кромид
2 чешниња лук
2 компири
2 дл павлака за готвење
маслиново масло (наместо маслиново масло можете да користите путер)
сол, црн пипер
свеж власец (власецот може да се замени со пропржен сусам, а за посебна арома наместо овие зачини додадете малку морско оревче)
1,5 л вода
Приготвување:
- Брокулата и компирите исечете ги на поситни парчиња.
- Кромидот и лукот исечкајте ги што поситно и пропржете ги на маслиново масло додека не омекне.
- Додадете и брокулата и компирите и после две минути и водата па варете ги околу 15 минути.
- Извадете го зеленчукот од супата и испасирајте го со миксер додека не добиете компактна смеса, а потоа вратете го во супата
- Додадете ја павлаката за готвење и зачинете.
- Почекајте супата да зоврие, додадете ситно исечкан власец и измешајте.
- Послужете топло.