Состојки:
400 г пире од батат
1 л млеко
2 пудинзи од ванила
180 г шеќер
50 г густин
Малку рум
20 г желатин
500 мл слатка павлака
Кекси
Приготвување:
- Излупете го бататот, исечкајте го на ситно па сварете го во тенџере и потоа испасирајте го како пире.
2. Во поголем онец помешајте го пирето од батат, млекото, пудинзите, шеќерот, густинот и румот. Ставете ја смесата на оган и варете додека не се згусне (околу 10 минути).
3. Сварениот крем покријте го со проѕирна фолија и иставете го да се олади.
4. Желатинот подгответе го според упатството и оставете го да набабри.
5. Изладениот крем измешајте го со миксер додека не стане компактно па додадете го желатинот и повторно измешајте.
6. Одделно изматете 250 мл шлаг и додадете го во кремот.
7. Наредете ги кексите на дното од тепсијата, попрскајте ги со малку млеко па прелијте ги со подготвениот крем.
8. Измешајте го остатокот од шлагот и украсете го колачот.
9. Добро изладете.