Мијалникот е главното место на кое се развиваат бактериите заради остатоците од храна и влагата, а најопасен преднет во кујната е токму сунѓерчето за миење садови.
Но дали знаете дека со миењето односно, со чистењето на сунѓерчето само ја влошувате состојбата? Најновото истражување објавено во списанието Scientific Reports, тврди дека кујнските садови се дом за десетици бактериски микроорганизми.
И уште полошо од тоа, во студијата е користен релативно мал број на примероци, а тие биле „редовно чистени“. Научнците утврдиле дека долороно гледано, чистењето на сунѓерчето е е доволен ниту ефектен местод за намалување на бројот на бактерии, а може дури и да ги зголеми.
Проблемот е дотолку поголем затоа што сунѓерчето не го користиме само за миење на садови, туку и за бришење на кујнските површини, како и за многу други нешта што ги прави идеален преенесувач на бактерии по целата кујна. Сигурно се прашувате кое е решението? Научниците како најдобро советуваат менување на сунѓерчето секоја недела!