Состојки:
50 г какао во прав
175 г брашно
1½ лажичка прашок за пециво
200 г шеќер
250 г сварено цвекло
3 средни јајца
200 мл сончогледово масло
100 г темно чоколадо, ситно сечкано
Шеќер во прав за поросување
Приготвување:
Загрејте ја рерната на 180 степени Целзиусови, потоа подмачкајте го калапот за печење.
Измешајте ги какаото, брашното, прашокот за пециво и шеќерот во голем сад за мешање.
Исцедете го и преполовете го цвеклото, а потоа измешајте го во блендер.
Додадете ги и јајцата едно по едно. Ставете го и маслото и мешајте се заедно додека не добиете мазна смеса.
Измешајте ја оваа смеса со сувите состојки и додадете го чоколадото, измешајте и сѐ заедно истурете во калапот за печење. Печете околу 45 минути. Кога е готово, извадете го и оставете го да се олади па поросете со шеќер во прав.