Состојки:
2 шолји кромид, ситно сечкан
1 големо јајце
1 ¼ лажички сол
¼ лажичка црн пипер
900 г компири, излупени, сечкани на парчиња
1 лажица сенаменско брашно
1 лажичка пециво
масло за пржење
За салатата:
6 лажици маслиново масло
2 лажици вински оцет
¼ лажичка сенф
2 големи китки поточарка
1 големо авокадо
150 г лосос чаден
Приготвување:
1. Ставете 1 ½ шолја кромид, јајцето, солта и пиперот во голем сад. Ставете во блендер ½ шолја кромид и комирите во блендер и добро исечкајте ги. Се префрлете во садот со јајцето. Додадете ги брашното и пецивото.
2. Загрејте 4 лажици масло во голема тава на среден оган. Ставете по една лажица од смесата. Намалете го огнот. Пржете додека добијат златна боја, околу 4 минути на секоја страна. Ставете ги на кујнска хартија да се исцедат од маслото.
3. Загрејте ја рерната на 220 Целзиусови степени и печете ги кофтињата околу 6 минути за да станат крцкави.
За салатата:
1. Измешајте ги маслото, оцетот и сенфот во мал сад. Додадете сол и црн пипер. Ставете ги поточарката, авокадото и лососот во голем сад и сипете од сосот.