Кнедли со кајсии

0
262

Состојки:

5 лажици путер

250 г несолена урда

Прстофат сол

2 јајца

140 г брашно

650 г кајсии

60 г шеќер

100 г презли

Приготвување:

Растопениот путер замесете го со урдата, јајцата и брашното за да добиете меко тесто. Обликувајте го тестото во топка и оставете го покриено да мирува околу 30 минути.

Кајсиите измијте ги, избришете ги, извадете ги семките и ставете ако сакате внатре по малку шеќер.

Зовријте 3 литри солена вода. Тестото од сирење расукајте го на дебелина од 1 цм и исечете квадрати со големина од 5 цм. Секоја кајсија завиткајте ја во парче тесто и обликувајте топче. Варете ги топчињата во зовриената вода 8-10 минути.

Презлите пропржете ги со шеќер на путер и поросете ги кнедлите.