Од солените деликатеси со лешници, тука е неодоливата тиква со песто.
Вашата омилена портокалова тиква ќе биде одличен прилог каков што сигурно се уште не сте пробале.
Едноставна е за подготовка, а зачинета со песто од рикота, лешници и жалфија, оваа тиква ќе биде одличен прилог за различни месни јадења. Можете да ја послужите и сама за себе како дел од предјадењето или пак да се насечка на помали парчиња и да се додаде во салатата со прелив од песто.
Состојки:
7 лажици маслиново масло
1 чешне лук
3 лажици мелени лешници
3 лажици рикота (или урда)
1 тиква
1 лажичка шеќер
1 лажичка сол
Неколку ливчиња жалфија
Прстофат црвен пипер
Приготвување:
- Тиквата излупете ја и исчистете ја од семки.
- Пресечете ја на пола такашто ќе добиете парчиња во облик на полумесеци.
- Премачкајте ги со маслиново масло, додадете сол, шеќер и црвен пипер.
- Печете во рерна на 200 степени околу 10 до 15 минути додека не се карамелизира.
- Свртете ги парчињата тиква да се испечат и од другата страна.
- Додека тиквата се пече загрејте 3 лажици маслиново масло, додадете жалфија и испасиран лук и варете се додека на маслото не почнат да се појавуваат меурчиња.
- Тргнете од огнот.
- Кога оваа мешавина ќе се олади, ставете ја во блендер па додадете ги лешниците и измешајте.
- Додадете ја и рикотата и повторно добро измешајте.
- Кога тиквата ќе омекне, извадете ја од рерна и премачкајте ја со подготвеното песто.