За да добиете крцкаво пилешко без многу мака и нездраво пржење, потребни ви се само пет состојки.
Најважен дел од подготовката е одлежувањето на пилешкото во солена ладна вода неколку часа. Посолете ја водата, додадете мраз и ставете го месото внатре. Ова ќе му помогне да остане сочно.
Состојки:
3 лажици сол
8 парчиња пилешки крилца, батаци или карабатаци
2 лажици путер
Пола шолјичка брашно
Црн пипер
Приготвување:
Наутро ставете го месото во солената ладна вода и оставете го во фрижидер.
Кога ќе дојде време за ручек, вклучете ја рерната на 200 степени. Извадете го пилешкото од водата и исушете го со салфети.
Намрсете јa тавата со путер, а пилешкото извалкајте го во брашно.
Задолжително протресете го секое парче и ставете го во тепсијата. Кожичката свртете ја надолу и печете околу 40 минути.
Не ги вртете парчињата додека не добие убава боја од едната страна. Потоа свртете ги и печете уште 20 минути.
Послужете поросено со свежо мелен црн пипер.