Францускo лиснато пециво (Папилонс)

0
394

Состојки:

1 1/4 чаша шеќер, плус уште малку за натопување

1 килограм замрзнато лиснато тесто

1 голема белка од јајце

Приготвување:

Ставете 1/2 шоља шеќер на работната површина. Ставете го тестото одозгора и поросете го со 1/2 чаша шеќер; притиснете го тестото и ставете го во правоаголен сад.

Свиткајте ги долгите страни на тестото кон средината за да се сретнат една со друга без преклопување. Поросете со 2 лажици шеќер. Потоа преклопете една од кратките страни за да ја исполните спротивната кратка страна. Поросете со 1 лажица шеќер. Конечно, преклопете една долга страна на половина за да ја исполните спротивната долга страна. Поросете со преостанатата 1 лажица шеќер. Цврсто притиснете го тестото со рацете, испревртете го во садот и ставете го во фрижидер најмалку 1 час или по можност во текот на ноќта.

Загрејте ја рерната на 200 степени. Лесно испрскајте ја хартијата за печење со вода. Ставете повеќе шеќер во плиток сад. Скратете ги краевите на тестото, потоа пресечете ги кружно на 3/4 инчи дебели парчиња. Натопете ги исечете страни во шеќерот, потоа префрлете ги на подготвената хартија за печење на растојание од околу 3 инчи.

Се пече додека шеќерот не се карамелизира, од 10 до 12 минути. Користејќи широка шпатула, внимателно превртете ги, потоа вратете се во рерната и продолжете да печете околу 6 минути. Оставете ги настрана да се ладат, а вие продолжете со печењето на останатите колачиња. Најубави се кога се тазе.