ФОТО: Како било кога во авионите се служеле јастози и кавијар?

Винтиџ фотографии од златната ера на летањето, поточно од периодот од 50 до 80-тите години од минатиот век покажуваат како изгледале летовите кога во авионите се служеле јастози, кавијар и торти со крем

0
473

Избор од винтиџ фотографии од авионите на Скандинавските авиокомпании објавени по повод 70 години од нивното постоење покажуваат како патниците во првата класа ги послужуваат со најразлични деликатеси, од јастози, кавијар и крем торти, па се доцели парчиња месо кои се делкаат пред нивни очи. Како што одминува времето, порциите што се служат во авионите стануваат се помали, особено во економската класа.

In this undated photograph, a passenger is being served fresh Norwegian lobsters with their shell still on. Two aperitifs are set on ice next to the rest of the shell fish on the trolley

Ако некогаш сте се разочарале од она што во авионот ви го нудат како оброк тогаш веројатно ќе посакате да се транспортирате  половина век назад во златното доба на добрите оброци – во авион.

The photographs were from the 1950s to 1980s. Above, a couple choose between slices of meat from the carving board or a lobster from the platter in the 1950s 

Надреалната колекција на носталгични фотографии кадешто се гледа како изгледала авионската храна на скандинавските авио летови во периодот од 50-тите до 80-тите години ги покажува патниците кои удобно седнати се послужувни од авионскиот персонал со јастози, кавијар и торти богато филувани со крем.

Perhaps it was a time before serious turbulence in the air but this picture taken in the 70s shows a chef plating up from a trolley where all of the food is on display

И ако сето ова не е доволно за да им потечат лиги на денешните патници, на фотографиите може да се видат и цели парчиња шунка кои се делкаат пред очите на патниците и им се сервираат.

Scandinavian Airlines released a selection of vintage photographs to celebrate their 70th anniversary. Included are incredible moments like a leg of ham being caved on board a flight (above)

In first class in 1969, an air hostess is holding out a plate for inspection by the traveller while the chef portions out the seafood

This photo from the 1980s shows that caviar is still on the menu in first class and the fresh seafood also included prawns and salmon

It was clearly a time before terror in the skies as large knives were brandished in the carving of the ham, cutting of the salami (above, in 1969) and filleting of a whole salmon

Another view of the food cart in 1969 shows a member of the crew filleting portions of salmon while another offers up a plate of salami with crusty bread

Tea in the first class cabin in the 1960s was served on a low trolley and in porcelain cups. You could also get a slice of the cake or some fresh fruit

On a flight to Asia in the 1960s, an air hostess offers a very happy looking traveller some snacks while her colleagues are pouring out the drinks behind her

Lobster was frequently featured on the menu of Scandinavian Airlines. These photos, taken in 1981, shows what you might have eaten when you flew business class

In this advert showing life on board a Scandinavian Airlines flight in the 1970s, the Champagne appeared to be free flowing while on offer was lobster and caviar