Состојки:
5кг говедско филе
900 г моркови
300 г корен од целер
200 г корен од магдонос
200 мл вински оцет
400 мл црно вино
100 г сланина
6 чешниња лук
2 главици кромид
2 ловорови листа
6-7 зрна црн пипер
1 гранче рузмарин
1 лажица концентрат од домати
15 суви сливи
1 л вода
2 лажици мед
2 лажици пекмез од сливи
1 лажичка каранфилчиња
Маслиново масло
Сол
Приготвување:
- Чешнињата лук се преполовуваат по должина, сланината се сече на тенки стапчиња, кромидот на ленти, а морковите и корењата на тркалца (тргаме на страна половина од коренестиот зеленчук).
- На две места со долг и остар нож го боцкаме месото по цела должина. Во едниот прорез ставаме два цело моркови, а во другиот стапчиња сланина, исто така по целата должина. Потоа месото го боцкаме на неколку места и во добиете отвори ги ставаме преполовените чешниња лук.
- Вака подготвеното месо го преместуваме во сад, прекриваме со половина од исечениот зеленчук, преливаме со црно вино и вински оцет, додаваме гранбче рузмарин, ловоров лист, пипер во рно, долеваме уште малку вода и се заедно ставаме да се маринира во фрижидерот во текот на ноќта.
- Месото и зеленчукот ги вадиме од маринадата, а течноста ја прелеваме во некој бокал.
- Во тенџере, на загреано масло го ставаме месото и го пржиме од сите страни повремено вртејќи го 10-тина минути. За тоа време со сечкаме преостанатиот зеленчук и кромид.
- Потоа во тенџерето го додаваме зеленчукот од маринадата, свежо исечканиот зеленчук, гранче рузмрин, ловоров лист, посолуваме и мешајќи го пржиме зеленчукот додека не омекне. По 15-тина минути ја долеваме маринадата, водата, додаваме концентрат од домати, каранфилчиња, половина од сувите сливи и вариме на тивок оган повремено мешајќи.
- После три часа готвење го отстрануваме ловоровиот лист и гранчето рузмарин, а месото го преместуваме на даска. Со миксер ја матиме содржината од тенџерето, додавцаме пекмез од сливи, мед, преостанатите суви сливи, добнро мешаме и тргаме од оган.
- Потоа месото го сечеме на шницли со дебелина од 2 цм.
- Во чинија ставаме од сосот, врз него ставаме месо и служиме со варени њоки.