Се што ви треба за оваа пита се едноставни, базични состојки и зачини по желба. Се подготвува за 10 минути додека печењето ќе ви одземе околу 20 минути. Питата со рикота и шери домати е идеална за летните денови, особено ако имате однапред подготвено тесто. Ако немате, можете да употребите и замрзнато купечко лиснато тесто.
Состојки:
200 г шери домати
250 г рикота (урда)
50 г рендан кашкавал
2 чешниња лук
1 јајце
Босилек
Сол, црн пипер
Маслиново масло
Лиснато тесто (може и кори за пита)
Приготвување:
Во сад измешајте ги рикотата, ренданиот кашкавал, јајцето и згмечените чешниња лук. Додадете сол и црн пипер и добро измешајте ги состојките. Шери доматите измијте ги и преполовете ги. Еден лист од лиснатото тесто ставете во тепсија, премачкајте го со маслиново масло, па врз него ставете друг лист. Повторете го тоа со трет лист, а делот кој останува од страните, превиткајте ги кон внатрешната страна на тепсијата. Тестото премачкајте го со смесата со рикота, a потоа наредете ги доматите. Попрскајте со маслиново масло па ставете ја да се пече и ставете одозгора ливчиња свеж босилек.