На овој прекрасен колач од палента додадете му лимон, портокал, грејпфрут и мандарина и уживајте во сезонските цитрусни ноти.
Состојки:
180 г брашно
150 г палента
2 лажици шеќер
2 лажици кора од лимон
2 жолчки
2 белки
450 мл млеко
2 лажици сок од лимон
4 лажици путер
1 лажичка прашок за пециво
5 лажици киселкаст мармалад (на пример, од кајсии)
2 портокали
1 грејпфрут
Приготвување:
- Помешајте ги шеќерот и ситно изрендана кора од лимон во еден сад за да се заепи што повеќе шеќер на кората.
- Во друг сад изешајте третина од брашното, палента и прстофат сол.
- Додадете ги шеќерот и кората од лимон, млекото, сокот од лимон, белките и стопениот путер.
- Измешајте добро. Остатокот од брашното и прашокот за пециво измешајте ги во посебен сад.
- Мешајте ги белките додека не станат пенливи, ставете се во смесата за колач и соединете.
- Ставете ја смесата во сад за печење и печете околу 35 минути на 180 степени.
- Извадете го од рерна, наредете парчиња портокал и грејпфрут, поросете со шеќер и вратете го колачот во рерна додека овошјето не карамелизира.