Состојки:
200 г сирови леблебии
2 главици кромид
2-3 чешниња лук
Пола китка магдонос
2 лажици брашно
пола лажиче мелен ким
пола лажиче црвен пипер (може и лут)
по потреба сол и црн пипер
ако имате коријандер
1 лажиче прашок за пециво
Приготвување:
Леблебиите прелијте ги со студена вода (нека има барем двојно повеќе вода од леблебии) и ставете ги да преноќат во фрижидер. Следниот ден исцедете ги и измијте ги.
Исечкајте ги на ситно леблебиите, кромидот, лукчињата и магдоносот, но да не стане каша. Структурата треба да биде зрнеста.
Ставете го брашното, прашокот за пециво и зачините и измешајте ги со смесата. Формирајте ќофтенца и ставете ги во длабоко масло да се пржат.
Кога ќе се зацрвенат од сите страни извадете ги на хартија да се впие вишокот маснотија.
Фото: Pixabey