Рецептите за „Винегрет“ се различни, а состојките можат да се менуваат според вашиот вкус, но, цвеклото, морковот, компирот, сокот од лимон (или оцетот) и растителното масло се главните состојки. Ние ви предлагаме еден од најпознатите традиционални рецепти за „Винегрет“.
Состојки:
300 г цвекло
150 г моркови
компир
150 г кисели краставички
200 г конзервиран или замрзнат грашок
1 главица црвен кромид
1 јаболко
4-5 лажички сок од лимон или оцет
Сол, црн пипер имасло по желба
Приготвување:
Сварете ги цвеклото, компирите и морковите, без да ги лупите. Оладете ги, излупете ги и исечете ги на коцки. Исечете ги на коцки и киселите краставички и јаболкото.
Ако решите да употребите замрзнат грашок, ставете го во врела вода и варете го 2-3 минути.
Исечете го кромидот. Измешајте ги сите состојки и додадете ги сокот од лимон (или оцетот), солта и растителното масло и потоа добро промешајте.По желба додадете и ким.
Ако имате и домашна пита со зелка и чаша црвено вино, веројатно оброкот долго ќе трае.