Овие тикви со исклучително портокалова боја се вистински ризници на влакна и на витамини А, Ц и Е. Со мирисот потсетуваат на костени, па од нив можете да направите и вкусен и здрав мармалад.
Состојки:
1 кг печена хокаидо тиква
2 лимони
200 г кафеав шеќер
Малку рендан свеж ѓумбир
10 капки етерично масло од портокал
Приготвување:
За почеток, убаво измијте ја тиквата и исечете ја на кришки. Испечете ги во рерна, а потоа одвојте ја кората, а „месото“ од печената тиква, заедно со шеќерот, сокот од лимоните и изренданиот ѓумбир, ставете го во тенџере.
Сите состојки варете ги постојано мешајќи околу 20 минути. Топлиот мармалад ставете го во претходно загреани и стерилизирани тегли.
Фото: Pixabay