Веге вариво од батат и кикирики

0
236

Иако на почеток можеби ќе бидете малку скептични па оваа комбинација ќе ви изгледа малку необично, имајте предвид дека е испробано и идеално за вегетаријанци, а со мали измени во ова јадење можат да уживаат дури и веганите.

Постојат неколку варијанти на ова вариво, а секое од нив ги вклучува двете клучни состојки – путер од кикирики и батат. Во некои потоа се додава кељ, блитва, спанаќ, кокосово млеко или пак ориз.

За оваа конкретна варијанта потребни ви се:

2 батати

1 поголем морков

1 главица кромид

2 чешниња лук

3 лажици путер од кикирики

Парче корен од ѓумбир

Прстофат куркума

Прстофат црвен пипер

Вода

Чили

Магдонос

Кикирики

Сол, црн пипер

Приготвување:

Зеленчукот исечкајте го на коцкички. Кромидот пропржете го на масиново масло, па додадете го лукот. Гответе уште една минута, а потоа додадете ги ѓумбирот, куркумата и црвениот пипер, добро измешајте па додадете ги и коцките батат и морков. Додадете го путерот од кикирики, измешајте па додадете две шолји вода. Ставете чили по желба и варете додека зеленчукот не омекне, а потоа одвоите 2-3 лажици зеленчук и две лажици од течноста и ставете во бендер, па направете пире. Вратете го пирето во тенџерето за да се згусне.

Поросете со исечкан магдонос и сечкани кикирики. Послужете го топло.