7 трикови за најкремаво смути

0
310

Ако се уште не сте испробале смути од замрзнати банани, време е да го сторите тоа и да се уверите колку е покремавво од клласичното. Земете зрели банани и исечете ги на тркалца па ставете ги во кеса за замрзнување, па употребете ги во смути. Иако е бананата кралица на кремавоста, и замрзнатите овошја како киви, манго и јаболко даваат сличен ефект.

Со авокадо, смутито станува замена за сладолед. Преполовете го, извадете ја семката и додадете го во својата омилена комбинација за смути. Благодарение на својата неутралност, одлично се комбинира со останатото овошје или зеленчук.

Пирето од батат, тиква или морков му даваат на смутито кремава нота и отвораат апетит. Сварете го зеленчукот или испечете го во рерна па згмечете го во пире и измешајте го со останатите состојки. Замрзнатите коцки меко од кокос, бадеми илли овес се исто така некои о триковите со кои се сужжат познавачиуте за нивниот напиток да добие изгед на шејк. Ставвете го млекото во сад за мраз и почекајте да замрзне.

Натопете го чиа семето во вода за да добиете ге па ставете го во блендер и измешајте го со останатите состојки. Можжете да ги оставите преку ноќ во вода, чај од ѓубир, јогурт или млеко.
Трикот со кој се служат веганите е додавање на индиски оревчиња и тоа во сооднос 1/4 шолји на шолја течност во смути. За да ги омекнете, натопете ги преку ноќ илли оставете ги најмалку да часа во вода.

Лажица мармалад без шеќер е исто така одличен додаток за да го згуснете својот течен оброк. За истата намена ќе послужи и компотот.