Периодов, на 50 степени Целзиусови, најдоброто нешто во рецептот е тоа што најмногу време треба за да се сварат шпагетите.
Состојки:
Шпагети 200 г
1 конзерва сардини
1 чешне лук
5 листови блитва
1 јајце
2 лажици мелени ореви
Mаслиново масло
Лимон
Сол, црн пипер
Приготвување:
Сварете ги шпагетите во солена вода, но не ги преварувајте и кога ќе бидат готови исплакнете ги под млаз ладна вода.
Во длабока тава на 1 дцл маслиново масло испржете јајце на око. Покријте ја тавата со капак затоа што на тој начин белката ќе добие бела боја, а жолчката ќе остане течна.
Штом јајцето побели извадете го во чинија.
На маслиново масло пропржете го ситно исечканото лукче и сардините. Зачинете и после 1-2 минути додадете ги мелените ореви и се добро измешајте и динстајте уште 1 минута.
Изгаснете ја ринглата и додадете 5 големи свежи и исечкани листови блитва и дозволете само да овенат на таа температура.
Ставете ги во тавата варените шпагети и јајцето на око. Дупнете ја жолчката и се заедно добро измешајте.
На крајот сѐ можете да прелиете со неколку капки сок од лимон и наросете со пармезан.