Состојки:
5 дл млеко
½ чешне лук
1 лажица рендан пармезан
Мускатно оревче
200 г пченкарно брашно
500 г мини домати
2 лажици зачински билки (босилек, оригано, рузмарин, магдонос, мајчина душица, ловоров лист)
Чешне лук
3 лажици маслиново масло
Сол, црн пипер.
Приготвување:
Помешајте во едно тенџере млеко, сол, црн пипер, мускатно оревче, пармезан и исечкан лук. Кога ќе зоврие, додадете пченкарно брашно и постојано мешајте. Кога смесата ќе почне да се згуснува, тргнете ја од ринглата, истурете ја смесата во тепсија и почекајте да се оллади и да се стврдне.
За тоа време ставете ги доматите во маринада од зачински билки, лук и маслиново масло и зачинете со сол и со црн пипер. Ставете во тепсија хартија за печење и наредете ги така подготвените домати. Печете ги во загреана рерна на 180 степени Целзиусови околу 10 минути. Исечете ја палентата на квадрати и на секој ставете по од печените домати.