Превртена торта од јаболка

0
1944

Состојки:

4-5 јаболки

Сок од лимон

5 или 6 јајца (во зависност од големината на тепсијата во која ќе го печете)

Ореви по желба

120 г шеќер

150 г брашно

1 прашок за пециво

1 ванилин шеќер

100 г путер

1 шлаг

Приготвување:

1. Јаболките се чистат и се сечат на тенки парчиња кои се редат во тепсија подмачкана со путер. Се попрскуваат со сок од лимон за да не потемнат и се печат во рерна додека не омекнат.

2. За тоа време се мелат ореви по желба, а може да се остави и дел од оревите наместо да се сомелат, да се исечкаат.

3. Се матат состојките за пандишпан. Врз печените јаболки се ставаат оревчињата, а одозгора се истура смесата и се враќа во рерна. Се пече 10-15 минути.

4. Кога е готова, тортата се превртува во чинија, се премачкува со шлаг и се украсува со овошје по желба. Оваа торта е со боровинки.