Состојки:
За гриз
1 л млеко
200 г гриз
140 г шеќер
3 лажици какао
140 г чоколадо
За кремот:
2 пудинзи од ванила
2 кесички ванилин шеќер
500 мл млеко
100 г шеќер
400 мл павлака за шлаг
500 г свежи јагоди
Шлаг по желба
Приготвување:
- Ставете го млекото да зоврие па додадете ги гризот, шеќерот и какаото и варете на средна температура.
- Тргнете од оган и додадете го чоколадото скршено на парченца и мешајте додека не се стопи.
- Земете тепсија (21 X 36 cm) и намокрете ја со вода, но немојте да ја бришете. Веднаш ставете го во неа врелиот гриз и распоредете го рамномерно и оставете го да се олади.
- Ставете да се вари дел од млекото за кремот. Остатокот измешајте го со пудингот, ванилиниот шеќер и шеќерот.
- Кога млекото ќе зоврие, додадете ја оваа смеса и продолжете да варите.
- Тргнете од оган, покријте со проѕирна фолија и оставете да се олади.
- Посебно изработете ја павлаката за шлаг.
- Изладениот пудинг малку изматете го со миксер, а потоа додадете го шлагот и соединете ја смесата.
- Измиените и исечкани јагоди полека измешајте ги во кремот.
- Се заедно распоредете врз гризот.
- По желба додадете шлаг.