Состојки:
100 г чоколадо за тестото, 100 г за глазурата
100 г бело чоколадо за тестото
250 г путер
200 г шеќер
5 јајца
375 г брашно
1 прашок за пециво
1 дцл млеко
Приготвување:
- Чколадото (100 г темно и 100 г бело чоколадо) скршете ги на коцки. Изматете ги путерот и шеќерот и додавајте едно по едно јајце, додадете го исечканото чоколадо, брашното и прашокот за пециво и на крајот млекото.
- Премачкајте го калапот со путер и поросете со презли или малку брашно. Ставете ја смесата за тесто и печете во загреана рерна на 175° степени околу 1 час.
- Направете глазура од чоколадо и малку путер па прелијте го изладениот куглоф.
- Украсете со чоколадни трошки или со рендано чоколадо, а во средината ставете велигденски јајца или малечки чоколадни јајца и соленки.