Семифредо од лимон и мед

0
264

Состојки:

3 белки

200 мл слатка павлака

6 жолчки

5 лажици мед

3 лажици сок од лимон

1 лажичка рендана кора од лимон

1 лажичка желатин

1 лажица вода

Приготвување:

  1. Ставете хартија за печење во калапот за леб
  2. Во сад измешајте ги желатинот и водата.
  3. Во друг сад измешајте ги белките додека не добиете цврст шлаг.
  4. Во посебен сад изматете ја павлаката и ставете ја во фрижидер.
  5. На крајот, на пареа мешајте ги жолчките и медот додека не добиете посветол и погуст крем, околу 5 минути. Тргнете од пареата и додадете ги желатинот, сокот и кората од лимон.
  6. Со рачна маталка измешајте ги најпрвин белките и павлаката, а потоа се уфрлете во смесата од жолчки и полека измешајте и соединете.
  7. Префрлете ја смесата во калап за леб и ставете го во замрзнувач.