Покрај Васаби сосот, закиселениот ѓумбир е задолжителен додаток за суши, но и одличен додаток во салатите и за месото. Според јапонскиот бон-тон, сушито не се мака во сос од соја, туку најпрвин се зема лист закиселен ѓумбир се натопува со соја сос и полека се премачкува сушито. Листовите од ѓумбир служат и за „чистење“ на рецепторите за вкус после секое залче.
Еве што ви треба за да го подготвите:
Состојки:
500 г млад корен од ѓумбир
4 лажички сол
500 мл оцет од ориз (ако немате таков, може и јаболков)
180 мл вода
6 лажици шеќер
Приготвување:
- Измијте го и излупете го ѓумбирот.
- Исечете го на тенки листови и ставете ги во плиток сад. Посолете го и оставете го да отстои 2-3 часа.
- Исушете ги листовите ѓумбир со хартиени салфети и ставете ги во стерилизирана тегла.
- Помешајте ги оцетот, водата и шеќерот, сварете ги во мал сад на средна температура додека шеќерот не се стопи. Кога ќе зоврие тргнете ја смесата од оган.
- Прелијте ја оваа мешавина врз ѓумбирот во теглата. Оставете да се олади и да маринира 5-7 дена.