Состојки:
За тестото:
1 кг брашно
200 г путер (омекнат) или 250 мл зејтин
300 г шеќер
6 јајца
1 квасец
500 мл млеко
Рендана кора од 1 лимон
2 кесички ванилин шеќер
1 јајце за премачкување
За филот:
500 г ситно мелен мак
250 г млеко
150 г шеќер
2 кесички ванилин шеќер
Приготвување:
- Во подлабок сад изматете ги путерот, јајцата, топлото млеко, надојдениот квасец, шеќерот и кората од лимон. Додавајте го и брашното и по потреба додадете или одземете од количината. Тестото добро измесете го и оставете го да отстои околу 20-30 минути, односно, додека не порасне барем двојно.
- Во меѓувреме, макот прелијте го со врело млеко и оставете го да се олади. Додадете го шеќерот и со миксер изматете го филот.
- Поделете го тестото на три дела а потоа и нив поделете ги на три. Со помош на сукало расукајте го секој дел посебно и премачкајте ја секоја кора со филот и направете ролати.
- Премачкајте ги со изматеното јајце и оставете ги околу половина час да отстојат.
- Печете ги во загреана рерна на температура од 200 степени, околу 30 минути.