Состојки:
1 кг брашно
1 квасец
1 лажичка шеќер
1 лажичка сол
3 јајца
Урда
200 г путер
200 мл млеко
200 мл млака вода
Ленено семе за поросување
Приготвување:
- Замесете тесто со 2 јајца, брашно, квасец (ако е свеж, ставете го во топлото млеко со 1 лажичка шеќер и 1 лажичка брашно и почекајте да надојде), млеко, вода, сол и шеќер.
- Оставете го тестото покриено околу 15 минути, а потоа направете од него три топчиња што ќе ги расукате во кори и ќе ги премачкате со омекнат путер и со смеса од урда и една белка. Завиткајте ги сите три кори во ролат и пресечете ги на парчиња па наредете ги во тркалезна тава. (Помеѓу парчињата ќе има празен простор, но при печењето, ќе надојдат па се ќе се пополни.)
- Премачкајте ги со жолчка и поросете со ленено семе. Ставете одозгора и по малку од путерот што ви остана.
- Печете околу 30 минути во загреана рерна на 200 степени.