Состојки:
150 г брашно
2/3 шолји какао во прав
3/4 лажичка прашак за пециво
3/4 лажичка сол
2 јајца
100 г шеќер
6 лажици растопен путер
1/2 шолја млеко
1 лажичка екстракт од ванила
1/2 шолја сечкани лешници, ореви или бадеми
3/4 шолја кафеав шеќер
1 1/3 шолја зовриена вода
Приготвување:
- Загрејте ја рерната на 180 степени.
- Во еден сад помешајте ги брашното, прашакот за пециво, 1/3 шолја какао во прав и солта
- Во друг сад помешајте ги јајцата со 100 г шеќер, екстрактот од ванила, путерот и млекото, па додадете ја смесата со брашно и мешајте додека не стане хомогена. Додадете ги сечканите лешници и се добро измешајте.
- Ставете ја смесата во тепсија подмачкана со путер (големина 20 x 20 cm)
- Од преостанатото какао, кафеав шеќер и врела вода подгответе чоколаден прелив и прелијте го врз смесата во садот за печење.
- Печете во загреана рерна околу 35 – 40 минути.