Можете лесно да ги подготвите овие палачинки за појадок само не заборавајте да ја накиснете леќата навечер.
Наутро ви се доволни 10 минути и во чинијата ќе имате вкусни и здрави палачинки кои можете да ги комбинирате и со солено и со слатко, по желба.
Состојки:
1 чаша црвена леќа 190 грама
2 чаши вода 400 мл
1 чаша млеко 200 мл
20 мл или 2 лажици маслиново или растително масло
2 јајца
1 пакетче прашок за печиво 10 грама
Приготвување:
Прелијте ја леќата со вода и оставете ја да кисне околу 10-12 часа или преку ноќ.
Наутро исцедете ја леќата и додадете ѝ го млекото па изблендирајте убаво. Додадете јајца и масло и измешајте за да добиете смеса без грутчиња. На крајот додадете и прашок за печиво.
Намачкајте ја тавата со масло и пржете ги на вообичаен начин.
Фото: Unsplash