Рецептот за ирски леб е многу едноставен! Тоа е еден вид брз леб во кој квасецот се заменува со сода бикарбона, секако, онаа без алуминиум.
Главните состојки на овој леб се: брашно, сода бикарбона, сол, шеќер и матеница (сурутка), а доколку немате матеница можете да ја замените со мешавина од јогурт и млеко или со павлака. Ние го направивме со павлака разматена со вода.
Состојки:
250 г бело брашно
200 г интегрално брашно
450 мл матеница или 1 ипол павлака разматена со вода
1 лажичка сол
1 лажичка шеќер или мед
1,5 лажичка сода бикарбона
Приготвување:
Прво вклучете ја рерната на 200 степени.
Потоа, во еден сад ставете ги брашното, шеќерот, солта и содата и измешајте ги. Направете мала вдлабнатина и истурете пола од течноста, мешајте, па доставете ја целата течност. Во зависност од типот на брашно, можеби ќе ви требаат и дополнителни 50 грама.
Доставете ги доколку тестото е премногу лепливо.
Замесете тесто, обликувајте го во сканиот облик и ставете го во побрашнета тепсија.
Засечете го на неколку места со остар нож и ставете го да се пече.
Се пече околу 35 минути на 200 степени.
Кога е готово, покријте го со крпа и оставете го да се излади пред да го исечете.
Најубав е додека е топол со парче путер.