Пет видови зеленчук што треба да ги вклучите во вашата исхрана ако сте дијабетичар

Нутриционистите посочуваат дека здравата и правилна исхрана и активниот начин на живот може да ви помогнат подобро да го контролирате нивото на шеќер во крвта, а некои намирници помагаат повеќе за да ја достигнете таа цел.

0
514

Доцната дијагноза и недостаток на свест за компликациите многу често доведуваат до лоша контрола на дијабетесот. Дијабетесот повлекува зголемен ризик од други болести, вклучувајќи кардиоваскуларни заболувања, односно мозочен и срцев удар.

Нутриционистите посочуваат дека здравата и правилна исхрана и активниот начин на живот може да ви помогнат подобро да го контролирате нивото на шеќер во крвта, а некои намирници помагаат повеќе за да ја достигнете таа цел.

1. Горчлива диња или карела

Ова е една од најздравите и богати со антиоксиданти намирници што можете да ги додадете во вашата исхрана. Горчливата диња содржи големи количини на гликопротеин лектин, кој е сличен во активноста со инсулинот, бидејќи го намалува нивото на гликоза во крвта и делува како имуномодулатор.

2. Спанаќ

Одличен извор на фолна киселина, диетални влакна, витамини А, Б, Ц, Е и К. Влакната го одложуваат варењето, што обезбедува шеќерот да не се метаболизира брзо и да не предизвика зголемување на нивото на шеќер во крвта.

3. Карфиол

Карфиолот е суперхрана бидејќи е богатство на витамини (Ц, А, Е, К, Б групи), минерали (калиум, сулфур, фосфор, бакар, манган, селен, натриум, цинк, магнезиум) и антиоксиданти и фитохемикалии. Гликемискиот индекс на карфиолот (ГИ) е помеѓу 5 и 15, што е идеално за луѓе со дијабетес. Исто така, има висока содржина на влакна што е дополнително корисно за проверка на флуктуациите на шеќерот во крвта.

4. Брокула

Брокулата има ГИ 15, што е многу ниско, и е исклучителен извор на влакна, и сето тоа ја прави одлична храна за дијабетичари. Една од главните области на загриженост кај дијабетичарите е оштетувањето на крвните садови. Во студија објавена во списанието Дијабетес, тим истражувачи откриле дека сулфорафаните во брокулата штитат од овој вид на оштетување на клетките. Во друга студија, на Универзитетот во Гетеборг во Шведска, било откриено дека сулфорафаните го намалуваат производството на гликоза во клетките на црниот дроб.

5. Аспарагус

Покрај тоа што им додава вкус на јадењата, аспарагусот исто така може да помогне да се задржи шеќерот во крвта под контрола. Зеленчукот без скроб има само 20 калории и речиси 2 грама диетални влакна по оброк. Има особено висока содржина на најмоќниот антиоксидант глутатион, за кој е познато дека го регулира нивото на шеќер и го зголемува производството на инсулин.

Фото: Freepik