Ако сте купиле огромна лубеница која не успеавте да ја изедете веднаш, не грижете се дека ќе се расипе, бидејќи постојат начини да ја зачувате дури и ако е исечена.
За големи парчиња исечена лубеница
Најдобар начин за чување на секое парче лубеница, без оглед на големината, е да ја завиткате лубеницата во проѕирна фолија и да ја чувате во фрижидер до една недела. Улогата на фолијата е двојна: ја спречува лубеницата да собере било каков мирис или вкус од друга храна во фрижидерот и го одржува влажното месо од овошјето.
За парчиња исечена лубеница без кора
Исечените делови од лубеницата треба да се јадат во најдобар случај, во рок од три до четири дена.
За долготрајно чување
Ако имате повеќе лубеници, најдобро е да ги чувате во замрзнувач. Извадете ја кората, исечете ја на парчиња, а потоа замрзнете ја во еден слој на тацна. Така замрзната лубеница е одлична за правење сладоледи, кремови и пијалаци.
Фото: Pexels