Состојки:.
1 карфиол од околу 400 г
3 – 4 мали кромитчиња
2-3 чешниња лук
3-4 јајца
Свеж магдонос
½ шолја изрендан кашкавал
½ шолја изрендана моцарела
½ шолја брашно
½ шолја млеко
Сол, бибер
Малисново масло
Приготвување:
- Во поголемо тенџере зовријте вода и ставете го карфиолот да се провари и да омекне (внимавајте да не се превари), исцедете го и оставете го да се олади.
- Во сад за печење на малку зејтин пропржете ги ситно исечканиот кромид и лукот и тргнете ги настрана.
- Во друг сад ставете го карфиолот издвоен на поситни цветчиња, па додадате ги кромидот, лукот и јајцата. Зачинете и постепено додавајте ги млекото и брашното и мешајте додека не се соединат.
- Додадете ги кашкавалот и моцарелата и ситно сечканиот магдонос и добро измешајте (смесата треба да биде слична на онаа за палачинки).
- Загрејте една поголема тава за пржење и капнете малку маслиново масло.
- Со лажица земете од приготвената смеса и пржете. Ако изгледа премногу ретка или премногу густа, додадете брашно или млеко во зависност од тоа дали е премногу ретка или премногу густа.
- Пржете ги по минута до две од двете страни додека не станат златни и крцкави.
- Послужете ги топли.