Овие мафини се направени од три вида брашно, и тоа, од секое по малку, вкупно една шолја.
Наместо обично ставивме маслиново масло (помас), а калапите ги подмачкавме со путер. Ставивме и рендана тиквичка, младо кромитче, малку црвен пипер, сол, кисела вода, младо сирење и семки.
Се јадат со ништо, бидејќи во нив има сè.
За 12 мафини ви требаат:
2 јајца
1 шолја брашно (ние ставивме малку бело брашно, пченкарно и овесно)
1 прашок за печиво
50 мл маслиново масло
50 мл кисела вода
малку путер за подмачкување на калапите
пола рендана тиквичка
150 г младо сирење или урда
исечкано младо кромитче заедно со зелените перки
сол, црвен пипер
семки од сончоглед
сусам за поросување (бел и црн)
Приготвување:
Ги мешате јајцата, додавате сè друго, масло, кисела вода, брашно, семки, зачини, а тиквичката, кромитчето и сирењето се ставаат на крајот.
Мешате се заедно и распоредувате во калапите. Поросувате со сусам.
Се печат во загреана рерна на 200 степени околу 25 – 30 минути.