Љубителите на кафе се убедени дека во него не можете да додадете ништо друго освен кафе и вода, затоа што во спротивно ќе го расипете ова совршенство од вкус.
Ако не сте еден од нив, ве советуваме да експериментирате. Кафето може да се збогати не само со цимет и чоколадо, туку и со разни други зачини што ќе му дадат посебна арома на овој утрински напиток. Откриваме какви зачини можете да додадете во утринската шолја кафе за да биде уште поздраво.
Кардамон
Во арапската култура, додавањето кардамон во кафе е вообичаено. Кардамонот смирува, добар е за стомакот, а исто така освежува. Зачинот има препознатлив вкус, затоа ви треба многу малку: прстофат за една шолја кафе. Додадете го зачинот во кафето пред варењето, а потоа подгответе го на вообичаен начин.
Црн пипер
Црниот пипер во кафето има антисептички својства, загрева и му дава на напитокот посебна арома. Доволни се едно или две зрна црн пипер. Може да се додадат во врела вода или во готовото кафе додека е сè уште жешко. Оставете го во кафето да се вари малку, а потоа извадете ги зрната.
Кора од лимон или портокал
Цитрусите не се добри само за чај. Додавањето вообичаени парчиња лимон или портокал нема да го промени вкусот на кафето на кој било начин. Подобро е да се смеле кората и да се измеша со кафето, а потоа да се свари на вообичаен начин.
Ловоров лист
Ловоровите лисја ќе му дадат пријатна, зачинета арома на вашето кафе. Ако не претерате со количината, овој зачин нема да даде никаков непријатен вкус, доволно е еден мал лист на шолја кафе. Ловоровиот лист треба да се додаде веднаш штом ќе го тргнете кафето од оган или ќе го прелиете со врела вода. Оставете го да стои некое време во топлиот пијалок, и кога ќе почувствувате дека мириса, извадете го од шолјата.
Мед
Медот во кафето е одлична замена за шеќерот. Најдобро е да го комбинирате медот со бадемово млеко и цимет. Додадете мед на готовото кафе, во спротивно ќе изгуби некои од неговите корисни својства за време на варењето.
Морско оревче
Морското оревче ќе го направи вашето утринско кафе уште позакрепнувачко. Тоа ќе ви помогне да се загреете, да му додадете арома на напитокот, а исто така ќе ја стимулира мозочната активност. Оревче треба да се додаде многу внимателно – доволно е само прстофат, инаку кафето ќе има горчлив вкус.
Чиа семе
Оваа супер намирница често се користи во здрави десерти, но исто така е доста погодна за топли пијалоци како што е кафето. Чиа семето речиси и да нема вкус, па главната работа во нив се здравствените придобивки. Пред употреба, натопете ги во вода најмалку десет минути, односно додека не добијат структура на желе.
Жолчка
Жолчката се додаваат на турското кафе – ги заменува другите опции за кремаста основа: млеко, крем, сладолед. Ова кафе е густо, издашно и со многу нежен вкус. Жолчката измешана со шеќер треба да се додаде во зовриеното кафе и веднаш да се тргне од оган – жолчката не треба да зоврие, туку да остане течна, како слатка павлака.
Сол
Некои гурмани додаваат малку сол на кафето за да се отстрани горчината и да се открие вкусот на пијалокот на нов начин. Пред да го сварите, мора веднаш да ја додадете заедно со кафето и шеќерот. За време на пиењето, солта не треба да се чувствува.
Лаванда
Кафето од лаванда е популарен пијалок во модерните кафулиња, но лесно можете да го направите сами. Само треба да додадете неколку суви цветови во кафето, да додадете вода и да го направите на вообичаениот начин. Како и секој друг зачин, лаванда треба да се стави многу малку, во спротивно ќе го расипе вкусот. Кафето од лаванда може да биде млечно или црно.
Фото: Pexels