Состојки:
1 главица карфиол
1 супена лажица масло
300 мл кисело млеко или густ јогурт
Сок од еден лимон
1 лажица ким
1 лажица згмечен лук
1 лажичка кари
Пола лажичка бибер
Сол по вкус
Приготвување:
- Загрејте ја рерната на 200 степени и премачкајте ја тепсијата со масло
- Добро измијте го карфиолот и отстранете ги зелените листови
- Во еден сад измешајте го киселото млеко или јогуртот со сок од лимон, додадете ги кимот, лукот, карито, биберот и солта. Се добро измешајте а потоа натопете ја главицата карфиол во оваа смеса.
- Печете во рерна околу 30-40 минути. Маринадата ќе создаде убава крцкава кора на површината од карфиолот.
- Извадете ја од рерна и сервирајте со зелена салата.