Што се однесува до нас, овие колачи се познати и како колачите на мама. Одлична замена се за вообичаени роденденски торти. Многу се вкусни, а можете да ги направите и многу лесно и брзо.
Состојки:
За тестото:
4 јајца
2 филџани брашно
1 филџан шеќер
1 ванилин шеќер
2 филџани масло или растопен путер
1 филџан млеко
2 филџани мелени ореви
1 прашок за пециво
За филот:
200 мл млеко
200 г црно чоколадо
По желба, шлаг за украсување
Приготвување:
Се матат јајцата и шеќерот, а потоа им се додаваат и останатите состојки. Изматената смеса се истура во подмачкан и набрашнет плех. Се пече на 220°С околу 25 минути. Откако ќе се олади, од добиениот пандишпан со чаша се вадат тркалца, а тестото помеѓу нив се собира, се дроби со рака и се чува за филот.
Филот се прави такашто млекото, шеќерот и чоколадите се варат на тивок оган додека смесата не се изедначи. Во неа се додаваат здробените остатоци од пандишпанот и се филуваат тортичките. По желба се украсуваат со шлаг.